Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

"ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΒΙΒΛΙΟΥ"



Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση με θέμα "Γιατί χρειάζεται η ενιαία τιμή βιβλίου" με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη, του συγγραφέα και πρώην προέδρου του ΕΚΕΒΙ Τάκη Θεοδωρόπουλου και του εκδότη Στέφανου Πατάκη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη.
Ο Κος Πατάκης προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα του Πάσχου Μανδραβέλη που εκπροσωπεί μερίδα δημοσιογράφων οι οποίοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης της ενιαίας τιμής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος συγγραφέων, εκδοτών, πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών.
Αναλυτικά:

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης
Οι βουλευτές: Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Καράμπελας, Πύρρος Δήμας, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιώργος Τσακνιάς, Άντζελα Γκερέκου, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Σπύρος Λυκούδης.
Επίσης, παρευρέθηκαν οι: Δημοσθένης Δαββέτας, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα πολιτισμού, ο υπεύθυνος γραφείου τύπου του Υπ. Πολιτισμού Φώτης Απέργης εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού, ο Σωτήρης Σιώκος, υπεύθυνος τομέα πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Κακουλίδης, υπ. τομέα πολιτισμού ΔΗΜΑΡ, και ο Θύμιος Δρόσος, γρ. πολιτικού σχεδιασμού Νέας Μέρας.
Εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων: Ψυχογιός, Διόπτρα, Μίνωας, Άγρα, Καστανιώτη, Εστία, Σιδέρη, Αστάρτη, Ενάλιος, Παπαζήση, Ίκαρος, Αιώρα, Ελευθερουδάκης, Πάπυρος, Παπασωτηρίου, Μεταίχμιο, Πεδίο, Ελληνοεκδοτική, Τόπος κ.ά.
Ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων: Παπασωτηρίου, Ελευθερουδάκη, Ευριπίδης και Πρωτοπορία.
Τέλος, πλήθος συγγραφέων, μεταξύ των οποίων οι: Μάρκαρης, Τριανταφυλλάκης, Κοντολέων, Κοκκινάκη, Νευροκοπλή, Γαλανάκη, Συμπάρδης, Γκουρογιάννης, Μήτσου, Κούρτοβικ. 
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου και εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει και σχετικό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, μέσα στις επόμενες ημέρες. 
Ο κ. Φώτης Απέργης, μεταφέροντας την άποψη του υπουργού Πολιτισμού και λέγοντας ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση που είναι γνωστή στον εκδοτικό και λογοτεχνικό χώρο, είπε ότι ο Υπουργός είναι υπέρ της διατήρησης τη Ενιαίας Τιμής του βιβλίου και είναι κάτι που συζητά και με τον κ. Χατζηδάκη. Αύριο στο υπουργείο θα συζητήσει και με εκπροσώπους του εκδοτικού κόσμου και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πολιτική δεν είναι δεδομένη για το συγκεκριμένο θέμα και ο ίδιος θα υποστηρίξει την διατήρηση της Ενιαίας Τιμής με όλες του τις δυνάμεις.
Ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας δεν μίλησε εκ μέρους του πρωθυπουργού, αλλά είπε ότι προσωπικά θα εισηγηθεί υπέρ της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, εξηγώντας ότι παρότι είναι υπέρ της φιλελεύθερης αγοράς, η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου θα οδηγήσει στην "σταροποίηση" των βιβλίων, αναγκάζοντας συγγραφείς πολλούς και ταλαντούχους να μείνουν στην άκρη, αν δεν είναι σταρ ή δεν πουλάνε πολύ.
Εκ μέρους της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μίλησε η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου τονίζοντας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε σε όλο αυτό, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να προστατευθεί το βιβλίο και ότι θα εισηγηθεί σχετικά και στη συντονιστική επιτροπή τους.
Η κ. Φωτεινή Πιπιλή σε σχετική ερώτηση της Όλγας Τρέμη δήλωσε ότι στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συμμετέχει, η απαίτηση του ΟΑΣΑ που μπλέκει βιβλία, γάλα και ψωμί δεν έχει έρθει ακόμα για συζήτηση και δεν ξέρει ούτε καν αν θα έρθει. Δήλωσε ότι παρευρέθηκε για να ενημερωθεί, διότι είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, όμως όσον αφορά στο βιβλίο είναι υπέρ των μικρών βιβλιοπωλείων τα οποία πρέπει και να στηρίξουμε. Θα προτείνει αν το θέμα έρθει στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που είναι εντελώς τεχνοκρατική επιτροπή, να φύγει από αυτή και να πάει στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, γιατί δεν είναι θέμα που αφορά μόνο στην τιμή αλλά είναι θέμα των ελληνικών αξιών, πρώτιστη των οποίων είναι η γλώσσα και κατά συνέπεια το βιβλίο.
Ο κ. Γιάννης Καράμπελας παρότι είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, καταλαβαίνει ότι με την κατάργηση του υπάρχοντος νόμου δεν μπορεί να προστατευθεί η γλώσσα μας αλλά και τα βιβλιοπωλεία της επαρχίας καθώς τα ποιοτικά βιβλία δεν θα πηγαίνουν στην επαρχία. Η άποψή του συγκλίνει με αυτή της διατήρησης της ενιαίας τιμής βιβλίου.
Υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου τοποθετήθηκε και ο Πέτρος Τατσόπουλος, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα γιατί οι διαβόητες "κομμουνιστικές" χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν την ενιαία τιμή βιβλίου.  Για το οποίο είπε ότι ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να αφήσουν τις τιμές αχαλίνωτα προς τα πάνω, όπως θα επικρατήσει αν μεγάλα βιβλιοπωλεία και μονοπώλια αποφασίζουν σε ποια τιμή αγοράζουν και διαθέτουν τα βιβλία.  
Υπέρ της ενιαίας τιμής βιβλίου τάχθηκε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων θα οδηγήσει σε μία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου